top of page

Akadémia Hotel

Mettlachi rekonstrukció, Budapest

Az Akadémia Hotel egy sarokra található a Parlamenttől, egy utcára a Duna parttól. Az itt található impozáns épület egy teljes háztömbnyi területet foglal el, története igen sokrétű, megfordult itt Sissi éppúgy, mint Rákosi Mátyás (utóbbi még irodát is rendezett be magának). Ettől függetlenül az épület nem élvez teljes műemléki védettséget. Ez a mai gyakorlatban azt jelenti, minden elbontható, megsemmisíthető, kizárólag a tulajdonos, az építtető határoz a műemléki értékek jövőbeni sorsáról. Ezt a nem túl rózsás helyzetet árnyalta, hogy spanyol ingatlan befektető vásárolta meg a házat, szűk 10 évvel ezelőtt.

Az Akadémia Hotelhez fogható építkezéseket szakértői felmérések előzik meg, ahol felkészült, a témát jól ismerő szakemberek lépésről-lépésre felmérik a szakághoz tartozó induló állapotot, és javaslatot tesznek mind a restaurálásra, mind a rekonstrukcióra. Így történt itt is, mégis a mettlachit érintő felmérési jegyzőkönyvbe ez került: "…az intarziás mettlachi burkolólap gyártása nem megoldható, ezért az építésztervezővel és belsőépítésszel történt egyeztetések után terrazzo burkolatok lerakását javasoljuk." Ebben az időszakban a kivitelezővel közösen dolgoztunk egy másik épületen, épp mettlachi kivitelezésen, tehát furcsálva olvastuk a "szakvéleményt".

Szerencsére a fent leírt félelmek nem igazolódtak be, és a rekonstrukcióra adott leírást sem vették komolyan. Ehelyett a tulajdonos, a tervezők és a kivitelezők arra törekedtek, hogy a meglévő értékeket megmentsék, és a kor legmagasabb színvonalán rekonstruálják azt. Így lehetőségünk nyílt a több, mint 220 m2 csodálatos mettlachi kompozíció restaurálására, hiánypótlására, hosszútávú felületvédelmére, illetve az eredeteivel megegyező méretű, színvilágú és technikai kivitelű lapok 110 m2 gyártására. Az épületben található nagyszerű burkolat kitűnően illeszkedik a terek változó méreteihez, mind nagy felületben, mind szűk folyosó burkolatban gyönyörűen mutat. Körös kompozíció jellemzi, ahol a motívumok hátterét alkotó szürkés zöld vonalak egymásba fonódnak, így biztosítják a szőnyeg folytonosságát. A bordűr rendkívül impozáns kettős barna/fehér csík közé fektetett ornamentális dísz.

A sajnálatos szakmai helyzet sajátja, hogy a kivitelezés megkezdésekor a fenti sorokat író kolléganő tőlem kért árajánlatot a mettlachi legyártására saját ajánlatához. Természetesen ez is, mint oly sok minden, változik, és sok esetben úgy hívnak fel leendő megrendelők, hogy kitűnő kollégáim ajánlanak a tervezésre, kivitelezésre, megvalósításra sokszor úgy is, hogy szó sincs mettlachiról. Én ebben hiszek. A tiszteleten nyugvó szakmai egymás mellett élésben, ennek a nehéz, ám nagyszerű sokezer éves szakmának a közös művelésében. Hála Istennek a munka elkészült, a minősége felér az eredeti minőségéhez, és ez nagyon sokunk öröme szerte a világban a következő évtizedekre.
 

bottom of page