top of page

Schieszl Borászat Budakalász

Falburkolat

Jó ideje jár a fejemben a gondolat a körül, mi a metszete a magas színvonalon előállított, a hagyományokat is tiszteletben tartó, de a modern design törekvésekkel összhangban lévő kerámia/porcelán tárgykultúrának és a borászatnak. A földi elemek kiszolgáltatottságában gyökerező, mélyen szellemi tevékenység mind a borkészítés, mind a művészi kerámiagyártás. A bor nemessége, tisztasága az üveget szólítja meg kézenfekvő módon, de hiszem a kerámia létének jogosságát e téren is. E gondolatok közt forgolódva talált meg régi barátaim tervezőirodája (Kocsisok építésziroda, Kocsis Gáspár, Szemere Márton) a budakalászi Schieszl Borászat belső burkolat díszeinek kialakításával. A plasztika a természetes terrakotta színre épített három különböző geometriájú elem váltakozásából, ritmusából jön létre. Dinamikus felületek alakulnak ki, nagy, összefüggő pihenő hosszokkal, árnyékok, fények játékával. Az épített tér semleges szürkéiből finoman, lágy zeneiséggel bontakozik ki a falon épült színes, mázas kompozíció.
A tárgyak mérete 30x4 cm, ami lágy, öntött anyagnál nem a legideálisabb geometria, mivel nagyon hosszú és keskeny a tárgy, ráadásul fuga nélkül, egymáshoz szorított elemrendszert kellett felépíteni, ahol az egymás fölé épülő sorok egyéb funkcionális részeket ölelnek körbe (pult, hűtők...). A kívánt hatást végül elértük, a készáru (cca. 3 500 db) méretre válogatásával sikerült az anyag sajátosságain túllépve megalkotni a burkolatot.
A borászat és a kerámia/porcelán művészet nagy idealisztikus összeborulása az öntőpadon egyenlőre nem történt meg, de cserében készült egy izgalmas, sokak számára befogadható, örömet szerző nagyszerű építészeti kerámia kompozíció.

bottom of page