top of page

Referenciák

Építészeti kerámia

A kerámia az építészetben évezredek óta jelen van. Kezdődött a téglával, folytatódott a mázas felületek kialakításával, melyek egyrészt megvédték az épülettestet, másrészt alkalmasak voltak kielégíteni az emberek ősi vágyát a díszítésre, illetve a történet mesélésre. Évszázadok során finomodott, tökéletesedett a technika, s a mázas, színes kerámia az épületek szerves része, elengedhetetlen esztétikai, funkcionális eleme lett.

 

01. Operaház

Patkómosdó, padlóburkolat, 2022

A személyes ismerkedés gyorsan lezajlott később, és készíthettünk kisebb-nagyobb felületeket az otthonába. Ezt követte a valódi feladat, az Operaház újonnan létesülő patkó mosdójába készítendő egyedi padlóburkolat tervezése és kivitelezése.

02. Schieszl Borászat, Budakalász

Falburkolat

Jó ideje jár a fejemben a gondolat a körül, mi a metszete a magas színvonalon előállított, a hagyományokat is tiszteletben tartó, de a modern design törekvésekkel összhangban lévő kerámia/porcelán tárgykultúrának és a borászatnak...

03. Párisi udvar mettlachi rekonstrukció

Budapest, 2019

A Párisi Udvar passzázsának Willeroy&Boch mettlachi padlóburkolata talán az egyik legnemesebb és legnagyszerűbb burkolat, amivel eddig dolgom volt. Első találkozásunk még 2002-ben esett, amikor a veszélyessé vált kimozgósodott, törött lapokat ki kellett cserélni...

04. Párisi udvar tetőcserép rekonstrukció

Budapest, 2019

A műemléki igényű tetőcserép gyártás az építészeti kerámia rekonstrukció világának hosszan húzódó akut problémája. Engem ez a kérdés 2018. nyaráig messze elkerült, viszont a Párizsi Udvar passzázsán dolgozva szemünk elé keveredett a 6. szinti felépítmények héjazása...

05. Boutique hotel

Kecskemét, 2020-2022

2020. derekán, a pandémia később sok-sok évadot megélt, már ekkor láthatóan húsbavágó nehézségeket előrevetítő időszakában keresett meg Kecskemét tiszteletben álló vagyonos polgára, hogy átalakít egy múltszázad-fordulós épületet Kecskeméten, ahová egyedi burkolatokat szeretne a közösségi terek padlójára terveztetni és gyártatni...

06. Várkert bazár

Mázas-mázatlan mozaik szökőkút, Budapest, 2014

A Várkert Bazár évtizedekig csúfította a budai rakpartot, ám mára megújulva várja a látogatókat. Az épület központi bejáratára Bálint Istvánnal közösen készítettünk kerámia mozaikból álló díszkutat. Az apró színezett mozaik szemek egy része mázatlan, anyagában színezett, míg másk részük színes mázzal festett.

07. Fekete Sas Palota

Mázas ornamentika rekonstrukció, Nagyvárad, Románia, 2015

Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-08. között épült, Nagyvárad központjában, a Körös partján épült hatalmas szálloda kerámiával gazdagon díszített homlokzatának legimpozánsabb egybefüggő ornamensének újragyártása.

08. Darvas-La Roche ház, Nagyvárad

Homlokzati kerámia rekonstrukció

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek...

09. Akadémia Hotel

Mettlachi rekonstrukció

Az Akadémia Hotel egy sarokra található a Parlamenttől, egy utcára a Duna parttól. Az itt található impozáns épület egy teljes háztömbnyi területet foglal el, története igen sokrétű, megfordult itt Sissi éppúgy, mint Rákosi Mátyás (utóbbi még irodát is rendezett be magának)...

10. Szent Gellért Fürdő

Fali mázas kerámia rekonstrukció, 2006

A Gellért fürdő férfi termál részének eredeti Zsolnay kerámia rekonstrukciója komoly kihívást jelentett, hiszen a mázas felületek különleges játéka nehezen volt visszaadható, újra gyártható.

11. Széchenyi fürdő

Beltéri mázas kerámia rekonstrukció, fűthető pad gyártás, Budapest, 2008

A hatalmas fürdő épület férfiaknak épített termál részének felújítása során egy különleges, fűtött, íves pad került beépítésre, és több száz négyzetméternyi műemléki hatású mázas csempe.

12. Szent Lukács Fürdő

Előtéri mázas oszlop rekonstrukció, csempés kabinsorgyártás, 2009

A patinás, részben a török hódoltság idején épült fürdőben a központi bejárat tüzes türkiz oszlopai, épület elemei kerültek újragyártásra, illetve az un. csempés öltöző, mely rendkívül érdekes kompozíció a mázas ajtókeretekkel, porcelán polcokkal, akasztókkal, beégetett kabinszámokkal.

Új épületek

Kortárs kerámia design

Építészeti kerámia sem a régi korokban, sem ma nem jöhet létre az építő-, vagy az építtető határozott szándéka nélkül. Az itt bemutatott megvalósult munkák közös gondolkodások eredményei. Olyan terület ez, ahol a kerámia művészi tervezés kart karba öltve dolgozik építésszel, megrendelővel. Empátia és alázat a két legfontosabb tervezői attitűd a szakmai lehetőségek és korlátok tisztázása után. Ezek a kompozíciók évtizedekre, nagyon merész remények szerint évszázadokra szólnak, épülnek, hasonlatosan elődeink munkáihoz. Sok ezer év gondolkodása, mesterségbeli fogásai élednek újra ezekben a hatalmas munkákban. Tudom, hogy mindvégig arra törekedtem, hogy folytassam ezt a gyönyörű sort. Hiszem, hogy igyekezetem és erőfeszítésem ezrek életét teszi egy kicsit szebbé, jobbá.

 

HEPA

Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, 2020

Hova csináljátok ezeket a papírrepülőket? – Kérdezte mérnökhallgató fiam a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) Kacsa utcai irodájának reprezentatív porcelán design falának képeit nézve. Valójában nekem ez az összhatás nem volt a fejemben sem a tervezéskor, sem a kész falat látva, de örültem neki, mert olyan véletlenszerű összecsengést mutat, ami mindig örömmel tölti el a tervezőt.

Tovább...

Kovács Margit Múzeum

Mázatlan homlokzati kerámia, Szentendre, 2011

Kocsis Gáspár szentendrei építész keresett meg a nagyvonalú építészeti terv megvalósításával, melyet édesapjával, Kocsis Józseffel jegyez. A moduláris kompozíció közé a raszter hálóban Szentendre neves szobrászművészeinek egy-egy alkotása kapott helyet; Asszonyi Tamás, Csíkszentmihályi Róbert, Szabó Tamás, Szentirmai Zoltán.

Tovább...

Kovács Margit kút

Rekonstrukció, padlóburkolat, Szentendre, 2014

Kovács Margit életművében a funkcionális plasztikus kompozíciók igen ritkák. Ezen ritka kivételek közé tartozik ez a kis magántulajdonban lévő, egykor egy óvoda udvarán működő szökőkút, melynek helyreállítása volt a feladat, illetve a kútnak helyet adó terasz burkolatának kialakítása.

Tovább...

Padron

Mázas kerámia-üvegcsempe, Budapest, 2017

Bakó Zsófi építésszel közösen kialakított design fal, melynek érdekessége, hogy a plasztikus kerámia csempe mellett platinázott üveg csempe is a kompozíció szerves része. A két rokon anyag izgalmas párbeszédet folytat mind a természetes, mind a mesterséges megvilágításban.

Tovább...

Semiramis Házak

Mázas díszpárkányzat, Budapest, 2004

Az Iparművészeti Egyetem (ma MOME) Kerámia szakának diplomaterve valósult meg 2004-ben Luchesi Ottóval közösen. A diploma munkám a pécsi Zsolnay gyárban készült, mely élmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy úgy érezzem, az építészeti kerámia az én valódi utam.

Tovább...

Várkert Bazár

Mázas-mázatlan mozaik szökőkút, Budapest, 2014

A Várkert Bazár évtizedekig csúfította a budai rakpartot, ám mára megújulva várja a látogatókat. Az épület központi bejáratára Bálint Istvánnal közösen készítettünk kerámia mozaikból álló díszkutat. Az apró színezett mozaik szemek egy része mázatlan, anyagában színezett, míg másk részük színes mázzal festett.

Tovább...
bottom of page