top of page

Móra Ferenc Múzeum

Mettlachi rekonstrukció, Szeged, 2020

Szűk három évtizede, a 90-s évek első felében Szegedre jártam a Tanárképző Főiskolára, ahol már bő 5 éve taníthatok is, amikor először léptem a Móra Ferenc Múzeum falai közé. Egyik nagy hatású tanárunk, Szuromi Pál festőművész, művészettörténész tartott nekünk órákat Móra Ferenc egykori szobájában, az ő eredeti bútorai közt. Szuromi sugárzó intellektusa, és a különleges, már-már varázslatos hely sokszor felidéződött bennem az elmúlt hosszú évek alatt.

A tavaszi-koranyári karantén időszakban váratlanul ért a Keraform Stúdió Kft. felkérése a múzeum padlójának rekonstruálására. Börönte László, a stúdió vezetője, nem csak nagyrabecsült kollégám, hanem szeretett jó barátom is. Így nem is volt kétséges, hogy egy jó hangulatú, jól összehangolt munkában tudunk majd együtt dolgozni. Szerencsére Laci hosszú ideje tartó, jó kollegiális kapcsolatot ápolt az építkezés kivitelezőivel, úgyhogy folyamatos, naprakész információnk volt az építkezés állásáról, így jól tudtunk reagálni a szükséges aktuális szállításokra, és a megrendelő is elégedett volt, mivel időre megkapta, amire szüksége volt.

A szőlőleves minta érdekessége, amit első látásra nem is vettünk észre, hogy a lap oldalainál megjelenő minták tükör szimmetrikusak, vagyis nem volt elég egyszer kifaragni a mintát adó magot, hanem 2 forma adja ki a felület változatosságát. A keretet adó tulipános mintát eddig nem ismertem, öröm volt új mintát látni a műhelyben. 

Szegeden most nem csak a múzeum újul meg, hanem a körülötte lévő park is. Ahogy láttam, szerencsére szépen vigyáznak a fákra, minden körbe volt alaposan védve. A hatalmas fák árnyékában a megszépült múzeum épület impozáns látvány a Tisza partján…s ha még benn is szétnézünk a lábunk alá (is) figyelve, igazán pazar élményben lehet részünk.

Zakar István
Ügyvezető
Kerámiatervező iparművész

 

bottom of page