top of page

Operaház

Patkómosdó, padlóburkolat, 2022

2021. január 3-n még az újév fordulójától kissé komótosan lézengtem a szünet alatt kihűlt műhelyben, amikor ismeretlen számról hívás érkezett a telefonomra.
– Jó napot kívánok, Zoboki Gábor vagyok – mutatkozott be illedelmesen a hívó. Hosszasan beszélgettünk, kissé zavarba ejtve azzal az ismeretanyaggal, mellyel Gábor rendelkezett velem és munkáimmal kapcsolatban (köszönhetően Demeter Nóra kedves ajánlásának és szavainak), végülis egy mielőbbi találkozót beszéltünk meg műhelyemben. A személyes ismerkedés gyorsan lezajlott később, és készíthettünk kisebb-nagyobb felületeket az otthonába. Ezt követte a valódi feladat, az Operaház újonnan létesülő patkó mosdójába készítendő egyedi padlóburkolat tervezése és kivitelezése. A tér az Opera földszintjén, a központi ruhatár mögött, a színpad alatt helyezkedik el, alaprajza félköríves. Balra a férfi, jobbra a női rész található. Az alaprajzi geometria kizárta a négyzethálós burkolattervet, így a Studio Kvarc tervezőinek segítségével olyan kompozíciót hoztunk létre, mely koncentrikusan egyre nagyobb elemekből álló gyűrűk rendszere, vagyis nincs két egyforma ív a térben, és minden íven más a mérete a raszternak, így a kerámiának is. A közös pontot a nyolcszögek közt lévő négyzetek jelentik, ezek mindegyike egyforma. A burkolat bordűreinek színében az Operaház jellegzetes színei köszönnek vissza, a nőiben a meleg, élénk vörös, míg a férfiben a türkizes hatású mély kék. A WC-k semleges terében a bordűrcsík színe szürke mindenhol.
A kivitelezés technikája az anyagában színezett, tömörre égő, mázatlan kerámia, a mettlachi. Tűzpolírozott, vagyis a kemencében a rendkívül magas hőfok és a hosszú hőntartás következtében a felső réteg a felcsillanásig betömörödik, már-már mázzá alakul. Így kemény, sav-, és lúg álló, magas kopásállóságú, fagyálló, csúszásmentes kerámia lap jön létre, mely a fenti kémiai folyamat miatt élénk színekkel színezhető. 
Rendkívül hálás szívvel fogok mindig visszagondolni erre a munkafolyamatra, melynek eredményeként munkánk díszítheti az Operaházat az elkövetkező évtizedekben és még tovább is. Nagyszerű élmény volt kollégaként kezelve együtt dolgozni társtervezőkkel, kivitelezőkkel olyan nagyszabású és fontos építkezés részeként, mint az Opera...

bottom of page