top of page

Home  >>  Referenciák >> 

Papírrepülők porcelánból

HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség)
Kacsa utcai irodájának reprezentatív porcelán design fala

– Hova csináljátok ezeket a papírrepülőket? – Kérdezte mérnökhallgató fiam a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) Kacsa utcai irodájának reprezentatív porcelán design falának képeit nézve. Valójában nekem ez az összhatás nem volt a fejemben sem a tervezéskor, sem a kész falat látva, de örültem neki, mert olyan véletlenszerű összecsengést mutat, ami mindig örömmel tölti el a tervezőt.

 

A fal a Demeter Design Stúdió tervei alapján készült Demeter Nóra és Dobó Magdi munkája révén. A feladat a térbe lépő vendég vizuális elkápráztatása volt, annak az üzenete, amit a HEPA képvisel. Mindehhez olyan kísérleti anyagot és gyártástechnológiát választottunk, ami anyagában a lehető legmagasabb minőségű kerámia, azaz platina dekorral ellátott porcelán, ami teljesen rendhagyó az építészeti díszítőművészetben. Várakozásainkat messze fölülmúlta az elkészült kompozíció eleganciája és minősége. Az aszimmetrikusan faragott 21 cm él hosszúságú szabályos háromszögekből álló rajzolat finom felületi játékot hozott létre a 12 négyzetméter falon. A porcelán semmihez sem fogható, kissé hideg, ám rendkívül ízlésesen finom megjelenése egyszerre idegen a tértől, és egyszerre válik szerves részévé, jól érzékelhetően magasabb művészi minőségűvé emelve azt. Ez a kontraszt nem hivalkodó, nem tolakodó, mégis megkerülhetetlenné teszi a kompozíciót a belépő számára. 

 

Nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre mind a gyártáshoz, mind a felépítéshez, mégis úgy sikerült mindent teljesíteni, hogy közben tudtuk, hogy ami elkészül, új utakat nyithat mind az építészeti díszítőművészetben a porcelán használatának, mind a porcelánművészetben az építészeti feladatok megoldásainak keresésében. Csodálatosan izgalmas munka volt, régi álom vált valóra, nagy örömünk telt benne, remélem a felhasználók számára is megadatik ez az élmény…

bottom of page