top of page

Home  >>  Referenciák >> 

Darvas-La Roche ház, Nagyvárad 

Homlokzati kerámia rekonstrukció, Nagyvárad, Románia, 2019

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek.

A Körös parton álló csodálatos villa rekonstrukciója számomra a tető kúpcserepeinek készítése, a műkő lapok közti eosinos betétek, illetve a homlokzati üvegek beépítése volt. Összetett munka volt, szerencsére a műhelyemben dolgozó üvegművész kollégák nagy élvezettel oldották meg a feladatot, illetve Halmos Ferenc odaadó alapossága garancia volt az eosin újjáéledésének a felületen.  

Kitűnő kapcsolat alakult ki a helyi tervezőkkel, kivitelezőkkel, illetve a nagyváradi főépítésszel, ami reménnyel kecsegtet további erdélyi, vagy váradi munkákban való aktív közreműködésre. Rendkívül fontosnak vélem ezt az irányt, hiszen Erdély magyarok lakta települései gazdagok a Monarchia korában épült csodálatos épületekben, melyek mára, 100 év pusztulás után is hordozzák a letűnt kor nagyságát. Ikonikus épületek ezek az összmagyarság számára, nem csak annak magas művészi fokú hirdetői, hogy egykor Erdély őrizte a magyar nyelvet és kultúrát a hosszan tartó vészkorszakban (török hódoltság 150 évében), hanem ezek a házak kifejezik a mai európai Magyarország reményét, hogy a sok dúlás után fejlődés indul a kölcsönös tisztelet és megbecsülés talaján Erdélyben. 

bottom of page