top of page

Home  >>  Referenciák >> 

Párisi udvar mettlachi rekonstrukció

Budapest, 2019

A Párisi Udvar passzázsának Willeroy&Boch mettlachi padlóburkolata talán az egyik legnemesebb és legnagyszerűbb burkolat, amivel eddig dolgom volt. Első találkozásunk még 2002-ben esett, amikor a veszélyessé vált kimozgósodott, törött lapokat ki kellett cserélni. Akkor álmodozva néztem a Kristály kupola alatti, akkor még márvány lapokkal fedett teret, talán majd egyszer sorra kerül az is. Szerencsére most lehetőségem nyílott a felújítás keretében ennek a 100 m2-s térnek az újra öltöztetésére. És ha már így alakult, megcsináltuk rendesen a maradék 320 m2-t is…

           

A padló kompozíciója a fedésre használt hatszög alapmotívumára épül. A vörös-sárga, anyagában színezett mázatlan kőedény hatszögeket virágmintás háromszögek váltják. Egy hatszöghöz 2 db háromszög tartozik. A kristálykupola alatti felülethez 2200 db hatszög, és 4400 db háromszög készült, egyesével, odafigyelő, alapos kézimunkával. A gyártásban iparművészek (Herter Katalin, Mecser Napsugár, Máder Barnabás) és akkor még MOME-s hallgatók (Fű Borbála, Horváth Boglárka) vállaltak komoly szerepet. A hatszög-, illetve négyszög alaprajzú kiosztást barna és fekete-fehér csíkok választják le egymástól. E két tárgytípusból is elkészült cca. 4000 db. A központi teret a határoló falakkal 1*1cm mozaik vezeti át, vörös és fekete színben, mintegy 30 m2-ben. Ennek rakása kézzel történt, az ősi technikai módszerekkel (csirízes papírra egyesével ragasztva a szemeket, köszönet érte Filó Mihálynak).

           

A kézzel készült, anyagában színezett, magas hőfokon tömörre égetett kerámia padlóknak ez a kompozíció a csúcsa. A terek arányainak figyelembe vétele (a kitáguló két kupolatér burkolólap mérete nagyobb, mint a szűk passzázs dongáké, így kapjuk meg a tér tökéletes harmóniáját átsétálás közben), a négyzetes, illetve hatszög alaprajzú terek geometriájának feloldása a hatszöges kompozícióval, a mozaikok mintaszerű alkalmazása kiemelkedő szépségű burkolatot eredményezett. 100 évet kibírt nyitott használatban, komolyabb sérülés és pusztulás nélkül, két világégést, forradalmakat, és még sok egyebet. Igyekeztünk az elődök munkájához méltó módon közelíteni a feladathoz és mindent megtenni, hogy a mi munkánk is legalább ennyit kibírjon a régi mellett.

bottom of page