top of page

Tudástár

Felhasznált anyagok

 

Termékeink a Budapest Kerámia Kft. által forgalmazott kőedény masszákból készülnek. A fehér az Ateb nevű, a sárga a 97OC, illetve a vörös a Rojo. Ezek spanyol présmasszák, melyek 1100 C-on betömörödnek, ám a mi technológiánkhoz szükséges az 1210 C-s égetési hőmérséklet.

A masszához FSN 0-0,2 finomságú tömörre égő samottot használunk 100 kg masszához 50 kg samottot téve. Tapasztalataink szerint a gyári vízmennyiség (42 liter) elegendő az iszapoláshoz, ám a samott túlságosan sűrűvé teszi a masszát, emiatt PC67 jelű folyósítót is használunk, 100 kg-hoz 50 ml-t. 

A fehér alapmasszát (Ateb) tetszés szerint tudjuk színezni annak érdekében, hogy a kellő színhatást elérjük. Erre részben massza színtesteket, részben máz színtesteket használunk. 

Gyártástechnológia


A tárgyak sokszorosított gipszformában készülnek, öntés technikával. Az öntészet biztosítja az egyenletes anyagminőséget, a két fal közé felrakódó massza a kellő tömörséget, illetve a méret és formatartást.
 
A mintás lapok alaptól eltérő színei a gipszformába pipettával kerülnek, kézi festéssel, egyedi módon. Ez rendkívüli gyakorlatot igénylő munka, hiszen javítási lehetőség nincs. A festékanyag színezett massza, a felvitt festékréteg vastagsága 2-5 mm.

Az égetést követően a felület kissé érdes. Ezt polírozással orvosoljuk, 400-s finomságú gyémánttárcsával, vizesen. A tárgy felülete tűzpolírozott, vagyis a legfelső néhány tized milliméteres felület annyira átég, hogy szinte mázzá olvad, kissé becsillan fény felé tartva, vagyis rendkívül keménnyé válik. Ezt nem csiszoljuk le soha.

Egyes lapok, melyek színezettek, de síkra csiszoltak, kétszeri égetéssel készülnek. Az első égetést követően erős csiszolást, polírozást kapnak, majd amikor a felület megfelelő, következik a magas hőfokú égetés, aminek során itt is kialakul a mázszerűvé keményedő felület.


Termék specifikácó


Burkolólapjaink teljes egészében kézi gyártással készülnek. A gipszformák, a nyersgyártás, a csiszolás, a polírozás egészen a csomagolásig. Ennek következménye, hogy a lapjaink a szabvány által meghatározott tűréshatáron belül kissé eltérnek egymástól. Lehetnek színeltérések, felületi egyenetlenségek, élhosszúság változások. Mivel tárgyaink égetési hőfoka rendkívül magas annak érdekében, hogy az anyag elérje a kívánt zéró vízfelvételt, azaz a maximális tömörödést, a magas égetési zsugorodás miatt megfigyelhető méretváltozási sajátosság. Ez természete az égetett árunak, melyet anyagösszetétellel, égetési görbével igyekszünk megfelelő módon menedzselni. Valójában ezek a finom egyenetlenségek adják azt a különleges hatást, melyek miatt a valódi egyediség láthatóvá is válik.

bottom of page