top of page

Szegedi Füvészkert

Homlokfaltervezés, Szeged, 2020

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében áll 6 db rendszertani ágyás, mely a fajok különbözőségét hivatott bemutatni tudományos igénnyel rendszerezve. Az ágyások elé olyan homlok falat kellet tervezni és kivitelezni, mely művészi igénnyel szemlélteti az ágyásban előforduló növényeket, társulásokat. Ezt a munkát ketten, Roskó Gábor festőművész
barátommal készítettük.


A feladat először egyszerűnek tűnt, a Füvészkert igazgató asszonya, Németh Anikó határozott instrukciókkal látott el bennünket, hogy melyik ágyásban, milyen féle-fajta növények vannak/lesznek ültetve. Ezt a tudományos anyagot sajnos nem tudtuk sem átlátni, sem egyszerűsíteni, mert annyira hatalmas, szerteágazó, a laikus szemlélő számára minden logikát nélkülöző bonyodalom volt, ami kifogott rajtunk. Szerencsére az igazgató asszony nem bízta ránk a válogatás munkáját és felelősségét, hanem kaptunk egy olyan dokumentumot, ahol minden ágyás elé tisztán, világosan, képpel illusztrálva odaírta, mi fejezi ki legjobban az ágyásba ültetett rendszertani csoportot. Innen már repült a munka, kisebb-nagyobb módosításokkal elkészült az a csoportos kompozíció, mely mindannyiónk megelégedését szolgálja.


A nagyméretű fedő elemek mintázásában Herter Katalin porcelántervező művész segített, akinek éles szeme és fantasztikus munkabírása nagyban elősegítette a projekt sikerét. A kerámia budapesti műhelyemben készült 2020-ban.

bottom of page