top of page

Új épületek

Tovább

10. Szent Gellért Fürdő

Fali mázas kerámia rekonstrukció, 2006

A Gellért fürdő férfi termál részének eredeti Zsolnay kerámia rekonstrukciója komoly kihívást jelentett, hiszen a mázas felületek különleges játéka nehezen volt visszaadható, újra gyártható.

KAPCSOLÓDÓ LINK

Fotókiállítás nyílt a 100 éves Gellért Fürdőről Radisics Milán képeiből >>

Tovább

11. Széchenyi fürdő

Beltéri mázas kerámia rekonstrukció, fűthető pad gyártás, Budapest, 2008

A hatalmas fürdő épület férfiaknak épített termál részének felújítása során egy különleges, fűtött, íves pad került beépítésre, és több száz négyzetméternyi műemléki hatású mázas csempe.

Tovább

12. Szent Lukács Fürdő

Előtéri mázas oszlop rekonstrukció, csempés kabinsorgyártás, 2009

A patinás, részben a török hódoltság idején épült fürdőben a központi bejárat tüzes türkiz oszlopai, épület elemei kerültek újragyártásra, illetve az un. csempés öltöző, mely rendkívül érdekes kompozíció a mázas ajtókeretekkel, porcelán polcokkal, akasztókkal, beégetett kabinszámokkal.

Tovább

14. Uszoda felújítás

Teljes kerámia rekonstrukció, Rotterdam, Hollandia, 2014

Az 1928-as hollandiai olimpiai játékokra épült rotterdami uszoda felújítása során olyan összetett feladat megoldása volt az elvárás, ami komoly erőfeszítést igényelt minden, a munkában résztvevő kollégától, szakembertől.

Tovább

15. Szentesi szecessziós ház

Homlokzati mázas kerámia rekonstrukció, 2017

Komor Marcell és Jakab Dezső első önálló és közös munkája, még Lechner Ödön tanítványaiként. Jakab még a művezetést is elvállalta, közvetlen helyszíni jelenléte pontosította a rajzokat, tette egyértelművé a bizonytalan részleteket.

Tovább

16. Függőfolyosó rekonstrukció

Mettlachi rekonstrukció, Budapest, 2017

A budapesti gangos bérházak felújítása számos anomáliával tűzdelt, rossz döntések sorozatainak emlékművei. Szerencsére vannak kivételek, amikor a mai lakók tisztelettel és alázattal adóznak az egykori építői szándéknak, és elfogadják, hogy az a ház, ahol most ők laknak holnap mások otthona lesz, és nekik kötelességük eredeti állapotában megőrizni azt, vagy a szükséges műszaki karbantartást követően visszaállítani az építés korának állapotát. Ilyen jó példának lehettem részese 2017-ben Budapesten.

Tovább....

21. Szegedi Füvészkert

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében áll 6 db rendszertani ágyás, mely a fajok különbözőségét hivatott bemutatni tudományos igénnyel rendszerezve. Az ágyások elé olyan homlok falat kellet tervezni és kivitelezni, mely művészi igénnyel szemlélteti az ágyásban előforduló növényeket, társulásokat. Ezt a munkát ketten, Roskó Gábor festőművész barátommal készítettük.

Tovább...

22. Móra Ferenc Múzeum

Mettlachi rekonstrukció

Szűk három évtizede, a 90-s évek első felében Szegedre jártam a Tanárképző Főiskolára, ahol már bő 5 éve taníthatok is, amikor először léptem a Móra Ferenc Múzeum falai közé. Egyik nagy hatású tanárunk, Szuromi Pál festőművész, művészettörténész tartott nekünk órákat Móra Ferenc egykori szobájában, az ő eredeti bútorai közt. Szuromi sugárzó intellektusa, és a különleges, már-már varázslatos hely sokszor felidéződött bennem az elmúlt hosszú évek alatt...

Tovább

3. Párisi udvar mettlachi rekonstrukció

Budapest, 2019

A Párisi Udvar passzázsának Willeroy&Boch mettlachi padlóburkolata talán az egyik legnemesebb és legnagyszerűbb burkolat, amivel eddig dolgom volt. Első találkozásunk még 2002-ben esett, amikor a veszélyessé vált kimozgósodott, törött lapokat ki kellett cserélni...

Tovább

4. Párisi udvar tetőcserép rekonstrukció

Budapest, 2019

A műemléki igényű tetőcserép gyártás az építészeti kerámia rekonstrukció világának hosszan húzódó akut problémája. Engem ez a kérdés 2018. nyaráig messze elkerült, viszont a Párizsi Udvar passzázsán dolgozva szemünk elé keveredett a 6. szinti felépítmények héjazása...

Tovább

7. Fekete Sas Palota

Mázas ornamentika rekonstrukció, Nagyvárad, Románia, 2015

​Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-08. között épült, Nagyvárad központjában, a Körös partján épült hatalmas szálloda kerámiával gazdagon díszített homlokzatának legimpozánsabb egybefüggő ornamensének újragyártása.

Tovább...

8. Darvas-La Roche ház, Nagyvárad

Homlokzati kerámia rekonstrukció

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek...

bottom of page