top of page

Új épületek

Tovább...

01. Operaház

Patkómosdó, padlóburkolat, 2022

A személyes ismerkedés gyorsan lezajlott később, és készíthettünk kisebb-nagyobb felületeket az otthonába. Ezt követte a valódi feladat, az Operaház újonnan létesülő patkó mosdójába készítendő egyedi padlóburkolat tervezése és kivitelezése. A tér az Opera földszintjén, a központi ruhatár mögött, a színpad alatt helyezkedik el, alaprajza félköríves. Balra a férfi, jobbra a női rész található. Az alaprajzi geometria kizárta a négyzethálós burkolattervet, így a Studio Kvarc tervezőinek segítségével olyan kompozíciót hoztunk létre, mely koncentrikusan egyre nagyobb elemekből álló gyűrűk rendszere, vagyis nincs két egyforma ív a térben, és minden íven más a mérete a raszternak, így a kerámiának is. A közös pontot a nyolcszögek közt lévő négyzetek jelentik, ezek mindegyike egyforma. A burkolat bordűreinek színében az Operaház jellegzetes színei köszönnek vissza, a nőiben a meleg, élénk vörös, míg a férfiben a türkizes hatású mély kék. A WC-k semleges terében a bordűrcsík színe szürke mindenhol.

A kivitelezés technikája az anyagában színezett, tömörre égő, mázatlan kerámia, a mettlachi. Tűzpolírozott, vagyis a kemencében a rendkívül magas hőfok és a hosszú hőntartás következtében a felső réteg a felcsillanásig betömörödik, már-már mázzá alakul. Így kemény, sav-, és lúg álló, magas kopásállóságú, fagyálló, csúszásmentes kerámia lap jön létre, mely a fenti kémiai folyamat miatt élénk színekkel színezhető. 

Rendkívül hálás szívvel fogok mindig visszagondolni erre a munkafolyamatra, melynek eredményeként munkánk díszítheti az Operaházat az elkövetkező évtizedekben és még tovább is. Nagyszerű élmény volt kollégaként kezelve együtt dolgozni társtervezőkkel, kivitelezőkkel olyan nagyszabású és fontos építkezés részeként, mint az Opera...

Tovább...

02. Schieszl Borászat, Budakalász

Falburkolat

Jó ideje jár a fejemben a gondolat a körül, mi a metszete a magas színvonalon előállított, a hagyományokat is tiszteletben tartó, de a modern design törekvésekkel összhangban lévő kerámia/porcelán tárgykultúrának és a borászatnak. A földi elemek kiszolgáltatottságában gyökerező, mélyen szellemi tevékenység mind a borkészítés, mind a művészi kerámiagyártás. A bor nemessége, tisztasága az üveget szólítja meg kézenfekvő módon, de hiszem a kerámia létének jogosságát e téren is. E gondolatok közt forgolódva talált meg régi barátaim tervezőirodája (Kocsisok építésziroda, Kocsis Gáspár, Szemere Márton) a budakalászi Schieszl Borászat belső burkolat díszeinek kialakításával. A plasztika a természetes terrakotta színre épített három különböző geometriájú elem váltakozásából, ritmusából jön létre. Dinamikus felületek alakulnak ki, nagy, összefüggő pihenő hosszokkal, árnyékok, fények játékával. Az épített tér semleges szürkéiből finoman, lágy zeneiséggel bontakozik ki a falon épült színes, mázas kompozíció.

A tárgyak mérete 30x4 cm, ami lágy, öntött anyagnál nem a legideálisabb geometria, mivel nagyon hosszú és keskeny a tárgy, ráadásul fuga nélkül, egymáshoz szorított elemrendszert kellett felépíteni, ahol az egymás fölé épülő sorok egyéb funkcionális részeket ölelnek körbe (pult, hűtők...). A kívánt hatást végül elértük, a készáru (cca. 3 500 db) méretre válogatásával sikerült az anyag sajátosságain túllépve megalkotni a burkolatot.

A borászat és a kerámia/porcelán művészet nagy idealisztikus összeborulása az öntőpadon egyenlőre nem történt meg, de cserében készült egy izgalmas, sokak számára befogadható, örömet szerző nagyszerű építészeti kerámia kompozíció.

Tovább

03. Párisi udvar mettlachi rekonstrukció

Budapest, 2019

A Párisi Udvar passzázsának Willeroy&Boch mettlachi padlóburkolata talán az egyik legnemesebb és legnagyszerűbb burkolat, amivel eddig dolgom volt. Első találkozásunk még 2002-ben esett, amikor a veszélyessé vált kimozgósodott, törött lapokat ki kellett cserélni...

Tovább

04. Párisi udvar tetőcserép rekonstrukció

Budapest, 2019

A műemléki igényű tetőcserép gyártás az építészeti kerámia rekonstrukció világának hosszan húzódó akut problémája. Engem ez a kérdés 2018. nyaráig messze elkerült, viszont a Párizsi Udvar passzázsán dolgozva szemünk elé keveredett a 6. szinti felépítmények héjazása...

Tovább...

05. Boutique hotel

Kecskemét, 2020-2022

2020. derekán, a pandémia később sok-sok évadot megélt, már ekkor láthatóan húsbavágó nehézségeket előrevetítő időszakában keresett meg Kecskemét tiszteletben álló vagyonos polgára, hogy átalakít egy múltszázad-fordulós épületet Kecskeméten, ahová egyedi burkolatokat szeretne a közösségi terek padlójára terveztetni és gyártatni. Szó szót követett, és hamarosan az első találkozón elkezdtük kialakítani a koncepciót. Határozottság, biztos iránytű, meggyőző magabiztosság áradt a tulajdonosból, aki jól láthatóan kirajzolta a határokat, az elképzelések irányát, viszont jócskán hagyott teret a szabad alkotói akaratnak. Ebből az elegyből jött létre az udvar „virágos rét” tematikájú kompozíciója, mely közelről, az udvaron járva csak színes kavalkád, míg fentről, a szobák intim közegéből, kellő rálátással már inkább a rét hangulatát adja. A kapubejáró szűk reneszánsz hangulatú terébe az architektúrát követő tiszta, egyszerű megfogalmazású mező/keret osztás került, mely organikusan köt át az „elosztó tér„ misztikus hétágú, görög motívumokkal és szövegekkel díszített terébe. Innen jutunk a folyosókra, ahol a „Hommage Botticelli „kompozíció fogad. A Tavasz és a Vénusz születése virágmotívumait (rózsa, búzavirág) felhasználva született meg a hatszög alaprajzra épülő folyamatos mozgást, egymásba fonódást ábrázoló rajzolat. Innen a kávézóba jutunk, ahol visszatér a hétágú csillag motívum, és a viktoriánus klasszikus kiosztásba keverve reneszánsz groteszk fejek kerültek.


A beépített anyag (230 m2 mintegy 10 000 db) minden darabja egyedileg kézzel készült, anyagában színezett, mázatlan, magas hőfokon tömörre égetett kerámia (mettlachi). Mind a tervezés, mind a gyártás budapesti műhelyemben készült.


Mindezektől eltér az udvar közepén álló működő kút, mely a „nádirigó” tematikáját követi. A nádasban (az Alföld jellegzetes természeti formája) megjelenő állatok egyedileg mintázott 60*60 cm íves lapokon jelennek meg, hetes palást osztásban, köztes díszekkel. A nádirigó mellett láthatjuk a kócsagot, a vidrát, halakat, rovarokat, békákat, kígyót.

Tovább...

06. Várkert bazár

Mázas-mázatlan mozaik szökőkút, Budapest, 2014

A Várkert Bazár évtizedekig csúfította a budai rakpartot, ám mára megújulva várja a látogatókat. Az épület központi bejáratára Bálint Istvánnal közösen készítettünk kerámia mozaikból álló díszkutat. Az apró színezett mozaik szemek egy része mázatlan, anyagában színezett, míg másk részük színes mázzal festett.

Tovább

07. Fekete Sas Palota

Mázas ornamentika rekonstrukció, Nagyvárad, Románia, 2015

Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-08. között épült, Nagyvárad központjában, a Körös partján épült hatalmas szálloda kerámiával gazdagon díszített homlokzatának legimpozánsabb egybefüggő ornamensének újragyártása.

Tovább...

08. Darvas-La Roche ház, Nagyvárad

Homlokzati kerámia rekonstrukció

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek...

Tovább...

09. Akadémia Hotel

Mettlachi rekonstrukció

Az Akadémia Hotel egy sarokra található a Parlamenttől, egy utcára a Duna parttól. Az itt található impozáns épület egy teljes háztömbnyi területet foglal el, története igen sokrétű, megfordult itt Sissi éppúgy, mint Rákosi Mátyás (utóbbi még irodát is rendezett be magának). Ettől függetlenül az épület nem élvez teljes műemléki védettséget. Ez a mai gyakorlatban azt jelenti, minden elbontható, megsemmisíthető, kizárólag a tulajdonos, az építtető határoz a műemléki értékek jövőbeni sorsáról. Ezt a nem túl rózsás helyzetet árnyalta, hogy spanyol ingatlan befektető vásárolta meg a házat, szűk 10 évvel ezelőtt...

Tovább

10. Szent Gellért Fürdő

Fali mázas kerámia rekonstrukció, 2006

A Gellért fürdő férfi termál részének eredeti Zsolnay kerámia rekonstrukciója komoly kihívást jelentett, hiszen a mázas felületek különleges játéka nehezen volt visszaadható, újra gyártható.


KAPCSOLÓDÓ LINK

Fotókiállítás nyílt a 100 éves Gellért Fürdőről Radisics Milán képeiből >>

Tovább

11. Széchenyi fürdő

Beltéri mázas kerámia rekonstrukció, fűthető pad gyártás, Budapest, 2008

A hatalmas fürdő épület férfiaknak épített termál részének felújítása során egy különleges, fűtött, íves pad került beépítésre, és több száz négyzetméternyi műemléki hatású mázas csempe.

Tovább

12. Szent Lukács Fürdő

Előtéri mázas oszlop rekonstrukció, csempés kabinsorgyártás, 2009

A patinás, részben a török hódoltság idején épült fürdőben a központi bejárat tüzes türkiz oszlopai, épület elemei kerültek újragyártásra, illetve az un. csempés öltöző, mely rendkívül érdekes kompozíció a mázas ajtókeretekkel, porcelán polcokkal, akasztókkal, beégetett kabinszámokkal.

Tovább

14. Uszoda felújítás

Teljes kerámia rekonstrukció, Rotterdam, Hollandia, 2014

Az 1928-as hollandiai olimpiai játékokra épült rotterdami uszoda felújítása során olyan összetett feladat megoldása volt az elvárás, ami komoly erőfeszítést igényelt minden, a munkában résztvevő kollégától, szakembertől.

Tovább

15. Szentesi szecessziós ház

Homlokzati mázas kerámia rekonstrukció, 2017

Komor Marcell és Jakab Dezső első önálló és közös munkája, még Lechner Ödön tanítványaiként. Jakab még a művezetést is elvállalta, közvetlen helyszíni jelenléte pontosította a rajzokat, tette egyértelművé a bizonytalan részleteket.

Tovább

16. Függőfolyosó rekonstrukció

Mettlachi rekonstrukció, Budapest, 2017

A budapesti gangos bérházak felújítása számos anomáliával tűzdelt, rossz döntések sorozatainak emlékművei. Szerencsére vannak kivételek, amikor a mai lakók tisztelettel és alázattal adóznak az egykori építői szándéknak, és elfogadják, hogy az a ház, ahol most ők laknak holnap mások otthona lesz, és nekik kötelességük eredeti állapotában megőrizni azt, vagy a szükséges műszaki karbantartást követően visszaállítani az építés korának állapotát. Ilyen jó példának lehettem részese 2017-ben Budapesten.

Tovább....

17. Szegedi Füvészkert

Homlokfaltervezés, Szeged, 2020

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében áll 6 db rendszertani ágyás, mely a fajok különbözőségét hivatott bemutatni tudományos igénnyel rendszerezve. Az ágyások elé olyan homlok falat kellet tervezni és kivitelezni, mely művészi igénnyel szemlélteti az ágyásban előforduló növényeket, társulásokat. Ezt a munkát ketten, Roskó Gábor festőművész barátommal készítettük.

Tovább...

18. Móra Ferenc Múzeum

Mettlachi rekonstrukció

Szűk három évtizede, a 90-s évek első felében Szegedre jártam a Tanárképző Főiskolára, ahol már bő 5 éve taníthatok is, amikor először léptem a Móra Ferenc Múzeum falai közé. Egyik nagy hatású tanárunk, Szuromi Pál festőművész, művészettörténész tartott nekünk órákat Móra Ferenc egykori szobájában, az ő eredeti bútorai közt. Szuromi sugárzó intellektusa, és a különleges, már-már varázslatos hely sokszor felidéződött bennem az elmúlt hosszú évek alatt...

bottom of page