top of page

Ismerik a Vágó-fivérek egyik legérdekesebb házát? Épp felújítják!

Az építészpáros egyik egészen unikális munkájának titulálhatjuk ezt a műemléket, hiszen, ha egyértelmű hatása is volt a bécsi szecessziónak formaképzésükre,Vágó László és Vágó József mégis igyekeztek viszonylag egyedi utakat kreálni életművükben.

Részlet a megjelent cikkből:

"Igazi esztétikai és technikai különlegesség a homlokzat oszlopain megjelenő üvegmozaik díszítés. Szemenként összegyűjtve a régi darabokat, sikerült azonos színű és struktúrájú üveggel kiegészíteni a kompozíciót, így a régi beépülése az új felületbe páratlan ékessége a homlokzatnak" - meséli Zakar István. Jól halad a beltér mettlachi burkolatainak helyreállítása is. Szintén rekonstruálni kellett kevés maradványból a kapuzat boltívében lévő üvegkompozíciót, amely tenyér nagyságú életfamotívumokat vonultat fel. Ennek eredeti maradványait az épület régi gondnoka hozta el egy dobozban összegyűjtve Pafka Ernőnek, miután sikerült megmentenie azokat a korábbi funkcióból fakadó pusztulástól.


Talán sokak számára a legszembetűnőbb díszítmény mégis az erkély női szoboralakja lehet, amely szintén redukciós lüszter technikával mázolt csillagos virágtartót ölel át. Az akt fehér mázas kerámiából készült, és egy darabban került a kemencébe készítésekor. Hatalmas repedés található a női test alsó szegmensénél, amely Zakar István szerint originál, tehát nem az idő tépázta meg, valószínű az átadási határidők annak idején is megkövetelték az olykor sietős munkát. Az épület felújítása lassan kész, az autentikus berendezés és maga a múzeum berendezkedése a végéhez közeledik, és még idén átadhatják az új kulturális intézetet."


A teljes cikk itt olvasható: www.epiteszforum.hu


59 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page